Microsoft Azure Single Sign On

Single Sign On – één keer inloggen en centraal gebruikersbeheer

Azure is het cloud computing platform van Microsoft, je kan het gebruiken om je applicatie te bouwen, implementeren en beheren.

Azure Active Directory: de enterprise identity service van Azure Active Directory (Azure AD) biedt eenmalige aanmelding, meervoudige verificatie en voorwaardelijke toegang om te beschermen tegen 99,9 procent van de cyberaanvallen.

Voordeel voor Windows gebruikers is dat men na inloggen op je laptop/pc direct toegang heeft tot Office 365, netwerk en de custom applicaties.

De authenticatie voor in Azure gemanagede applicaties werkt ook op Apple Mac.

De applicaties zelf hoeven niet in Azure te draaien. Mr.Parker heeft applicaties gebouwd voor organisaties die draaien op Microsoft Azure Enterprise. Het gebruikersbeheer zit in Azure Active Directory. De IT afdeling van de klant beheert de gebruikers en de groepen.

Voorbeeld: Mr.Parker heeft maatwerk applicaties gemaakt voor het managen van projecten die dagelijks door alle gebruikers in verschillende rollen worden gebruikt. Om te voorkomen dat er op twee plekken gebruikers en rollen moeten worden beheerd en gebruikers twee of meer keer moeten inloggen hebben we gebruikers gekoppeld aan Azure AD.

De custom applicaties zijn geregistreerd in Azure, unieke id’s en authenticatie met endpoints. Gebruikers worden gesynchroniseerd met Azure, het management ligt in Azure. Dus wanneer een nieuwe gebruiker wordt aangemaakt in Azure worden de gegevens en rol overgenomen en kan de gebruiker direct inloggen in de custom applicaties. En, wanneer de gebruiker wordt verwijderd uit Azure AD vervalt de login en afhankelijk van de applicatie worden gegevens gewist.

Op basis van de status, nieuw/verwijderd, starten automatisch standaard processen voor het aanmelden bij, mappen maken op servers, takenlijsten aanmaken, notificaties etc. Dat scheelt veel tijd en er wordt niets vergeten.

Op deze manier beheert de klant vanuit Azure AD de toegang tot de custom applicaties, geen dubbel werk en geen afhankelijkheid van Mr.Parker.